top of page

På Steiner HF får du en afvekslende skoledag og masser af oplevelser 

 

Steiner HF i Odense er de sidste to år, af det vi kalder overbygningen. Du kan godt tage en Steiner HF, selv om du ikke har gået på en steinerskole. Det vigtigste er, at du har lyst til at få en bred vifte af fag og arbejde med dine forskellige evner uden at skulle specialisere dig endnu. Steiner HF inkluderer også studierejser og praktikker, og ud over det sociale liv i overbygningen på skolen, vil du også møde andre Steiner HF-elever til arrangementer på tværs af skolerne i landet. Steiner HF er en ungdomsuddannelse uden eksamen og karakterer og med høj faglighed - også i håndværk, musik og kunst.

Læs mere om trivsel og fællesskab

"Jeg kan godt lide, at man koncentrerer sig om noget i en længere periode"
Albert

"Jeg synes faktisk, man godt kan overføre noget af den kreative tilgang også til fysik og kemi"
Katrin

"Det er som om, der er mere frihed. Det ligger ikke i kortene, at du allerede nu skal vide, hvad du vil. Du har tid til og mulighed for at finde ud af, hvad du er god til."  
Asta Marie

"Jeg kan godt lide matematik. Det er logisk. Der er kun en måde, og det kan ikke fortolkes på forskellige måder."
Cornelia

Mød nogle af eleverne

P1090708.JPG

Asmus
Jeg synes, det er fedt, at der er så mange forskellige håndværksfag på skolen, for jeg har altid godt kunne lide den slags fag. Jeg har gået på en anden skole, hvor de fyldte mindre, så det var virkelig et plus, at der var flere af dem her. Når man laver ting i hånden og sidder og arbejder med det, får man en anden ro og går lidt ind i sig selv. Man bruger sig selv og hjernen på en anden måde, og man udvikler sig også på en anden måde, end hvis man ikke havde dem. Jeg laver også ting af træ derhjemme nogen gange. Det kan selvfølgelig være en omvæltning for nye elever, der ikke er vant til at have håndværksfag at skulle have dem her. Men selvfølgelig kan man være med og lære det, hvis man vil. Det foregår jo alligevel på forskellig niveauer, fordi vi alle er forskellige. Man får også den hjælp, man behøver, ud fra det man nu kan.

P1090906.JPG

Cornelia
Jeg kan godt lide matematik. Det er logisk. Der er kun en måde, og det kan ikke fortolkes på forskellige måder. Men det er godt med afvekslende fag. At man også kan få lov til at være kunstnerisk og kreativ og bruge sine hænder, så man ikke bare sidder ved en computer. Indimellem tror nogen, at vi på steinerskolen er bagud i forhold til matematik og fysik, altså i forhold til fx gymnasiet. Det tror jeg egentlig ikke, vi er. Vi lærer det måske bare på en anden måde og i en anden rækkefølge. Og med Steiner HF er der jo også en garanti for, at det er på et godkendt niveau. Vi får faktisk en udvidet HF, fordi vi ud over HF-fagene også har de kunstneriske og håndværksmæssige fag. I sløjd skal vi jo også bruge matematikken for at kunne beregne det, vi skal lave. Jeg kan godt lide, at der er en forbindelse mellem fagene hele tiden. Jeg synes også, at vi, med den brede viden vi har af tingene, får en god forståelse for, hvad kvalitetsarbejde er.

P1090756_edited.jpg

Maria
Jeg har tegnet meget, siden jeg var helt lille og bruger stort set al min fritid på at tegne. Det er mest anima, japanske tegneserier, jeg tegner, altså ikke menneskelige ting. På skolen har vi så mange forskellige opgaver inden for kunst, tegnekunst og maling, og jeg lærer at se og observere ting. Det gør også, at jeg får det virkelige liv ind i mine tegninger. Når man lærer noget, kan man overføre det til noget andet. Det kan jeg godt lide. Sidste år var vi på Glyptoteket for at tegne. Jeg kunne sidde og kigge på en statue i en time for at observere alle detaljer.  Der er meget kunst i skolen. Det er fantastisk. Alle fag har en form for kreativitet i sig. Der er på en måde farver i alle fag, bortset måske lige fra matematik. Det kan jeg godt lide. Jeg har ikke altid gået på skolen. Jeg begyndte vist i slutningen af 7. klasse. På min tidligere skole tegnede man stort set aldrig. Der var ingen, der tillagde det, jeg at jeg kunne tegne, nogen særlig værdi. Det er anderledes her. Her har det en værdi og er ikke bare en tilfældig hobby. Hvis man har talent for noget, ser man det, og man bliver derfor bedre. Hvis man er interesseret i kunst, vil man blive rigtig glad for at gå herude. Hvis som udgangspunkt ikke er det, er jeg næsten sikker på, at man ikke kan undgå at blive smittet, så man bliver glad for det.

Katrin

Katrin
Jeg kan rigtig godt lide kemi og de andre naturvidenskabelige fag, som vi har. Det er tilfredsstillende af få en bredere viden om, hvordan tingene er bygget op.  Jeg synes, jeg bliver klogere på, hvordan jorden hænger sammen, når vi laver forsøg og lærer om kulhydrater, fotosyntese og sukker fx. De kreative fag er jeg nu også meget glad for, at vi har, så det ikke kun er de mere tunge fag. Det giver et afbræk, og man kan tømme hovedet. Det er godt, at der er begge typer.   Jeg synes faktisk, man godt kan overføre noget af den kreative tilgang også til fysik og kemi. Fx da vi arbejdede med krystaller og blandede frugtfarver, mindede det mig om, når vi blander farver i maling og observerer, hvad der sker. Jeg synes også, at det er interessant, at vi i de naturvidenskabelige fag lærer, hvordan de forskellige materialer er bygget op, netop fordi vi også helt konkret arbejder med dem i håndværksfagene, når vi fx laver ting i træ og kobber. Jeg kan godt lide, at det veksler mellem det praktiske og det teoretiske, og at der er en forbindelse.

P1090693.JPG

Albert
Det betyder meget, at der også er de kunstneriske fag. Det er afslappende og rart ikke bare at skulle koncentrere sig om de mere teoretiske fag. Det kan nærmest være helt meditativt at sidde og arbejde med farver og blande dem. De kunstneriske fag gør også, at man kan formulere sig på andre måder. Når vi skal aflevere hæfter i hovedfagene, skal der også være illustrationer i form af tegninger eller malerier. Man kan nemt blive revet med i de kunstneriske fag, og det kan selvfølgelig godt blive lidt stressende nogen gange, når det ikke helt vil, som man synes. Men det er jo bare fordi, man bliver grebet så meget af det. Sidste år tegnede vi meget, i år har vi mest malet - også akvarel og på tekstiler. Jeg kan godt lide, at man koncentrerer sig om noget i en længere periode, og at man bagefter kan tage det, man har lært med videre, når man går i gang med noget nyt. Når jeg læser en bog, kan jeg fx nemt skabe mig et billede af et samfund og farverne i et bestemt rum. Det tror jeg også, de kunstneriske fag hjælper en med. Vi har ofte elever, der kommer med en baggrund, som er helt anderledes, hvor de ikke har haft sådanne fag, men som sagtens formår at komme med. Man skal bare have interessen og ville det. Man arbejder ud fra det niveau og der, hvor man er.

P1090519.JPG

Asta og Edith Marie
Asta Marie: Jeg begyndte på skolen efter vinterferien. Jeg skiftede fra Flow/HF. Selv om begge er kreative skoler, er de meget forskellige og derfor svære at sammenligne. Jeg oplever steinerskolen lidt som et fristed. Der er så mange muligheder og så mange forskellige ting, man kan få lov til at udfolde sig indenfor. Det er sejt, at det kan lade sig gøre. Det er en god blanding af fag. De smelter sammen og giver mening. Jeg har fået en rigtig god start herude.
Edith: Jeg begyndte på skolen efter sommerferien. Jeg kom fra en anden friskole, hvor jeg afsluttede 9. klasse. Det har været nemt at falde til i klassen. I starten var det lidt specielt at begynde på en ungdomsuddannelse, hvor der også var små børn på den samme skole. Men vi har jo vores egen bygning.
Asta Marie: Ja, det er lidt sjovt, at det er en skole, hvor der er også er yngre klasser. Men så kan man se, hvem man kommer til at gå i overbygning med en gang.
Edith: Jeg kan godt lide, at der også er fokus på de kreative fag her. Og fordi der er så mange forskellig fag, så er der altid noget, man kan være god til. Man kan udvikle sig forskelligt. Det er også rart, at karakterer ikke er noget, der fylder, og som man behøver at gå op.  
Asta Marie: Det er som om, der er mere frihed. Det ligger ikke i kortene, at du allerede nu skal vide, hvad du vil. Du har tid til og mulighed for at finde ud af, hvad du er god til.  
Edith: Jeg begyndte at spille slagtøj herude. Jeg spiller i forvejen klaver og selvlært ukulele, så det med musikken var ikke helt fremmed for mig.
Asta Marie: Jeg spiller også klaver, og så har jeg tidligere spillet lidt cello, og det er jeg så begyndt på igen. Man kan godt være med, selv om man er mindre erfaren. Det er jo slet ikke sådan, at alle bare spiller på et enormt højt niveau. Alle spiller, og der er også plads til at være mindre god. Der er nogen, der tror, at steinerskolen ikke er en ’normal’ skole. Det er det, og det synes jeg, er vigtigt at få med. Det er lidt som et gymnasium. Vi har også helt ’normale’ fag. Man kan sagtens begynde på skolen, selv om man ikke har gået på en steinerskole eller kender meget til det på forhånd. 

Slider_Esther_Aleksander.jpg

Esther og Aleksander
Aleksander: Jeg spiller saxofon på skolen, og så har jeg ved siden af fået klaverundervisning on and off, siden jeg var 10 år.  
Esther: Jeg spillede først klarinet, men skiftede senere til saxofon. Jeg spiller også saxofon i et band.  
Aleksander: Det er helt klart sjovest at spille i orkester, når man kan spille på sit instrument. Man får også mest ud af det, hvis man øver sig på det, man ikke kan.
Esther: Jeg sørger også for at øve på det, jeg har svært ved, for ellers synes jeg heller ikke, det er så fedt.
Aleksander: Hvis man begynder på skolen og ikke i forvejen spiller på et instrument, kan man som regel være med på slagtøj, for der kan man ret hurtigt lære noget og være med.  
Esther: Men der er også nye elever, der begynder på et andet instrument end slagtøj. Så går der selvfølgelig lidt længere tid, inden man kan spille med i orkestret. Så sidder man måske bare og lytter med i starten. Vi får jo alle sammen også eneundervisning på vores instrument ud fra, hvad vi hver især kan. Det gælder selvfølgelig også, hvis man er ny. På et tidspunkt når man et niveau, hvor man også kan spille med i orkestret. Det er jo meget forskelligt, hvad vi kan. Også selv om man har spillet i mange år.  
Aleksander: Vi har jo også kor, og her kan alle være med fra start af.
Esther: Og så er der musikteori. Her kan man også stille spørgsmål, og vi hjælper hinanden med at løse opgaver. Kor og orkester giver meget til sammenholdet - også på tværs af klasserne, og så tager vi jo også på kor- og orkesterrejse en uge hvert forår. I år var vi i Tyskland og Holland.

bottom of page